Allt om Halloween 2024

Allt du kan tänkas behöva veta om Halloween, vi tar det viktigaste först:

Hur lång tid är det kvar till Halloween?

Halloween 2024 infallar alltså om 164 dagar.
Dela gärna med dig av den superviktiga informationen:

Vad ska jag klä ut mig till på Halloween??

Svår fråga, ta hjälp av vår supersmarta vad ska jag klä ut mig till på halloween-generator.

Vi har dräkter till alla: herr | dam | barn | billiga dräkter (under 300 kr) .

Vilken veckodag är Halloween 2024?

Halloween är alltid den 31 oktober. Vilken veckodag som Halloween infaller på kan dock variera, i år, 2024, firar vi Halloween på en:

Torsdag

När inföll Halloween under de senaste åren?

Halloween 2023 inföll på en tisdag.
Halloween 2022 inföll på en måndag.
Halloween 2021 inföll på en söndag.
Halloween 2020 inföll på en lördag.
Halloween 2019 inföll på en torsdag.

Vilka dagar infaller Halloween på nästkommande år?

Halloween 2025 infaller på en fredag.
Halloween 2026 infaller på en lördag.
Halloween 2027 infaller på en söndag.
Halloween 2028 infaller på en tisdag.
Halloween 2029 infaller på en onsdag.

Varför firar vi Halloween och varför klär vi ut oss?

Halloween-pumpa

En av de roligaste sakerna med Halloween är att det är fritt fram att klä ut sig. Det är väl till och med snudd på obligatoriskt att fira högtiden genom att spöka ut sig på olika sätt. Frågan är varför just Halloween är en högtid då klädseln är så viktig? Visst, man kan klä upp sig/klä ut sig även till exempelvis jul, men vid Halloween kan man verkligen ta ut svängarna.

En lång tradition som börjar under järnåldern

Halloween är en tradition med anor som går ända tillbaka till järnåldern. Det var kelterna på Irland som började fira högtiden och man kallade den Samhain. Högtiden firades då som nu i slutet av oktober.

Idén med Samhain var att fira de döda vid deras övergång till andevärlden. När portarna öppnades till andevärlden fanns dock risken att oönskade, onda andar skulle passa på att färdas åt andra hållet för att komma till människornas värld. Av den anledningen klädde kelterna ut sig för att värja sig mot eventuella påhälsningar. Och, vilket sätt är bättre att skrämma bort andar än att klä ut sig i de mest skräckinjagande dräkter? Kort sagt kan man säga att traditionen att klä sig i läskiga dräkter har flera tusen år på nacken!

Det är väl ganska svårt att gissa hur de tidiga kelterna faktiskt gick tillväga när de klädde ut sig. Förmodligen använde de emellertid ansiktsfärg och det finns tecken på att det var populärt att skapa skräckinjagande masker.

Halloween idag

Halloween är en relativt ny högtid i Sverige. Den har bara firats i några decennier. Det betyder dock inte att vi inte har firat våra döda tidigare. Allhelgona är den högtid, som för övrigt infaller i princip samtidigt som Halloween, då vi enligt kristendomens lära ska minnas de som lämnat oss. Allhelgona är dock långt ifrån samma typ av högtid som Halloween. Den kan definitivt betraktas som mer lugn och stilla och det är väl ingen som klär ut sig till spöke vid ett besök vid en släktings grav.

Halloween har dock definitivt tagit över och stora som små väljer idag ett lite mer festligt firande i stället för ett mer lågmält dito.

En Halloween-kostym av idag kan i princip se ut hur som helst, och den behöver heller inte ha med skräck att göra (även om det är vanligast). En del klär ut sig till häxor medan andra sätter på sig masker som föreställer karaktärer från skräckfilmer. Vissa målar sig som vampyrer eller zombier medan andra kort och gott drar på sig ett lakan och leker spöke - blir både billigt och smidigt så.

Hur brukar du klä ut dig när det är Halloween?